Friday, 15 April 2016

Kepentingan memantau persekitaran (siri 5)Entri: 32

Teks: Usry Abdullah

Image: Google Image


Bertemu kembali dalam perbincangan berkenaan strategi dan pengurusan perniagaan. Perbincangan kita masih lagi tertumpu kepada kepentingan membuat pemantauan persekitaran perniagaan. 
Saya begitu menekankan akan aktiviti membuat pemantauan persekitaran ini kerana aktiviti ini adalah  asas kepada setiap tindakan yang bakal dilakukan.  Setiap maklumat yang diperolehi dari aktiviti ini akan diproses dan ditafsir sebelum keputusan diambil bagi menentukan  apa bentuk tindakan  yang patut dilakukan.

Di dalam peperangan, keadaan muka bumi sesebuah medan pertempuran juga adalah salah satu faktor yang akan mempengaruhi kelancaran pergerakan sesebuah pasukan tentera ketika menyerang atau menghadapi musuh. Sebarang kesilapan general yang memimpin pasukan dalam membuat penilaian terhadap keadaan muka bumi  medan pertempuran boleh menyebabkan berlakunya kesilapan dalam memberi arahan kepada tenteranya. Ini seterusnya boleh mempengaruhi kejayaan atau kemenangan kepada tentera beliau.

Sun Tzu telah mengenal pasti enam keadaan bentuk muka bumi medan pertempuran dan seterusnya  mengariskan  enam strategi yang bersesuaian mengikut bentuk muka bumi tersebut yang perlu diikuti oleh general yang memimpin  pasukan tentera bagi menjamin kemenangan pasukan pimpinan beliau. Seandainya general tersebut mengikut saranan yang dinyatakan oleh Sun Tzu ini, kebarangkalian untuk pasukan beliau menang adalah tinggi. Begitu juga sebaliknya.
Pernyataan ini menunjukkan bahawa di samping mempunyai kekuatan tentera yang ramai, kebijaksanaan general dalam melaksanakan strategi peperangan mengikut keadaan muka bumi medan pertempuran juga boleh mempengaruhi kemenangan sesebuah pasukan tentera. Sekiranya beliau tersilap membuat pentafsiran dan mempraktiskan strategi peperangan yang tidak sesuai dengan keadaan muka bumi medan pertempuran, kebarangkalian untuk pasukan beliau mengalami kekalahan adalah tinggi.

Demikian juga dalam dunia perniagaan. Persekitaran perniagaan ini boleh disamakan atau diibaratkan seperti bentuk muka bumi medan pertempuran. Sebarang perubahan dalam persekitaran perniagaan ini akan mempengaruhi kelancaran dan kestabilan perniagaan yang sedang anda usahakan. Oleh itu,  ia  memerlukan usahawan tersebut cekap  dalam mengesan perubahan yang berlaku dalam persekitaran perniagaan beiau dan bijak bertindak untuk menyesuaikan perniagaan beliau mengikut perubahan persekitaran tersebut. Barulah perniagaan yang diusahakan itu sentiasa berdaya saing. 
 

Seperti yang dibincangkan dalam entri-entri  terdahulu, terdapat tiga kategori atau lapisan persekitaran perniagaan yang boleh mempengaruhi kestabilan perniagaan anda. Lapisan atau kategori tersebut ialah perseitaran dalaman, persekitaran industri dan persekitaran am. Tak kira sama ada perniagaan anda bertaraf korporat atau pun  perniagaan kecil-kecilan. Sama ada perniagaan anda diusahakan secara sepenuh masa ataupun secara sambilan. Malah jika anda menjalankan perniagaan secara 'on line' pun anda tetap juga beroperasi di dalam tiga persekitaran ini. Malah persekitaran perniagaan anda lebih kompleks berbanding perniagaan yang diusahakan secara konvensional.  Cuma kesannya saja yang berbeza mengikut jenis perniagaan yang diusahakan dan apa faktor persekitaran yang telah berubah. 
Contohnya ialah seperti berlakunya perubahan dalam polisi kerajaan seperti keputusan kerajaan untuk menghapuskan subsidi tepung gandum bermula bulan Mac 2016 yang lalu. Keputusan kerajaan ini telah memberi kesan kepada perniagaan yang menggunakan tepung gandum sebagai bahan asas dalam perniagaan mereka seperti perniagaan membuat roti, menjual roti canai, dan juga perniagaan menjual kuih-muih.  Oleh itu, sekiranya anda adalah salah seorang peniaga roti canai, sudah pasti dalam tempoh 1 atau 2 bulan akan datang perniagaan anda juga akan menerima kesannya.

Penghapusan subsidi ini akan menyebabkan harga tepung gandum yang anda beli dari pembekal akan naik harganya. Kenaikan harga ini  akan menyebabkan kos membuat roti canai atau kuih akan meningkat dan seterusnya menjejaskan keuntungan yang anda perolehi nanti.  Oleh itu, anda perlu membuat perubahan tertentu agar  margin keuntungan yang diperolehi selama ini tidak terjejas. Anda boleh mengambil langkah sama ada dengan menaikkan harga roti canai yang dijual atau anda boleh mengecilkan sedikit  saiz roti canai tersebut. Dengan melakukan salah satu tindakan ini, margin keuntungan yang anda nikmati sebelum ini tidak terjejas.

Walaubagaimana pun tindakan penghapusan subsidi tepung gandum ini tidak akan memberi apa-apa kesan kepada perniagaan lain seperti perniagaan menjual menjual nasi lemak atau menjual nasi kerabu  walaupun gerai mereka beroperasi di sebelah gerai roti canai anda. Perubahan tersebut tidak ada kena mengena dengan perniagaan mereka. Oleh itu mereka yang menjalankan perniagaan menjual nasi lemak atau nasi kerabu tadi tidak perlu membuat apa-apa perubahan atau sebarang respond. Mereka masih boleh meneruskan aktiviti perniagaan mereka seperti biasa.

Dari perbincangan kali ini dapat katakan bahawa, jika bentuk muka bumi medan pertempuran akan mempengaruhi kelancaran pergerakan sesebuah pasukan tentera dan  memerlukan kebijaksanaan jeneral  untuk membuat penilaian sebelum melaksanakan strategi yang sesuai, begitu juga halnya dengan dunia perniagaan. Persekitaran perniagaan akan mempengaruhi kelancaran perniagaan anda. 
Persekitaran perniagaan ini sentiasa terdedah kepada perubahan. Oleh itu sebagai seorang usahawan, anda perlu cekap mengesan dan membuat pentafsiran terhadap perubahan persekitaran yang berlaku dan seterusnya bertindak menyesuaikan perniagaan anda mengikut perubahan tersebut untuk menjamin kestabilan dan daya saing perniagaan anda. 
Perubahan ke atas faktor persekitaran  ini memberi kesan yang berbeza kepada sesebuah perniagaan yang berlainan seperti yang dibincangkan tadi. Ia bergantung kepada 'faktor apa' yang berubah dan jenis 'perniagaan apa' yang anda usahakan. Ada perniagaan yang menerima kesan negatif  akibat dari perubahan persekitaran tadi dan ada juga perniagaan yang tidak menerima apa-apa kesan dari perubahan persekitaran tersebut. Bagi perniagaan yang menerima kesan negatif akibat dari perubahan persekitaran, ia merupakan ancaman kepada mereka. Oleh itu pemilik perniagaan tersebut perlu berbuat sesuatu untuk menjaga kestabilan perniagaan beliau. Beberapa langkah bagaimana untuk menghadapi kesan negatif ini boleh dibaca di dalam buku Jom Bisnes!. Langkah-langkah yang boleh difikirkan oleh anda ada diterangkan di dalam buku tersebut.  
Manakala bagi perniagaan yang tidak menerima kesan pula, ia boleh dianggap sebagai satu peluang atau kesan neutral sahaja kepada perniagaan mereka. Jika anda menganggap perubahan tersebut sebagai 'peluang', anda perlu cepat bertindak untuk merebut peluang tersebut. Jadikan perubahan itu sebagai satu peluang untuk anda meningkatkan julalan dan penguasaan pasaran. Jika anda menganggap perubahan itu tidak memberi apa-apa kesan kepada perniagaan anda, anda boleh meneruskan aktiviti perniagaan anda seperti biasa tanpa perlu berbuat apa-apa.
Kemahiran anda untuk mengesan, membuat analisis dan mentafsir sebarang perubahan  yang berlaku ke  atas persekitaran  dan  kebijaksanaan bertindak dalam menyesuaikan perniagaan anda mengikut perubahan tersebut akan menjamin daya saing dan kelangsungan perniagaan yang anda jalankan. Sekiranya anda lambat mengesan perubahan  dan lambat pula bertidak untuk membuat penyesuaian, perniagaan yang diusahakan itu sedikit sebanyak akan terjejas. Jika keadaan ini berterusan, lama kelamaan perniagaan anda akan mengalami kerugian. 

No comments:

Post a Comment

Jangkaan Ekonomi Negara untuk Suku Kedua 2017 dan Kesan Kepada Peniaga kecil.

Malaysia mencatatkan pertumbuhan ekonomi sebanyak 5.6% pada suku pertama tahun ini dan melebihi jangkaan awal kerajaan iaitu 4.8%. ...