Sunday, 26 February 2017

Cabaran sosial di awal tahun 2017

Entri:
Teks: Usry Abdullah
Foto: Google image

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pengunjung blog strategi pemasaran dan pengurusan perniagaan. Sedar tak sedar sudah dua bulan kita berada di tahun baru 2017, tahun yang mengikut kata pakar ekonomi, tahun yang penuh dengan ketidak tentuan. Tahun yang penuh dengan cabaran. Ia dapat dirasai oleh kita semua semenjak hari pertama kita melangkah ke tahun 2017 lagi.

Dalam sektor ekonomi, kita telah dikejutan  dengan tindakan luar jangka yang dilaksanakan oleh kerajaan,  iaitu menaikkkan harga  petrol dan disel sebanyak dua bulan berturut-turut setelah sekian lama ia berada di paras yang 'mampu beli' (reasonalble price). Tindakan ini telah dan sedang memberi kesan kepada golongan pengguna dan sektor perniagaan. Ia telah menyebabkan kos menguruskan perniagaan semakin meningkat dan  kuasa beli pengguna menjadi semakin menurun.

Manakala dalam aspek sosial pula, pelbagai kejutan juga telah berlaku . Belum pun reda dengan kes remaja yang memanjat papan tanda 'IPOH' yang menjadi viral dalam laman sosial, minggu lepas kita dikejutkan pula dengan tragedi kemalangan yang melibatkan sekumpulan kanak-kanak yang sedang bermain basikal pada pukul 3 pagi telah dilanggar secara tidak sengaja oleh sebuah kereta sehingga mengakibatkan kematian.

Apabila membaca berita-berita sebegini, seperti biasa ramailah di kalangan nitizen mula campur tangan. Misalnya, dalam kes remaja yang memanjat papan tanda 'IPOH'. Ada yang menyalahkan kumuplan remaja  terbabit kerana melakukan aksi yang merbahaya tanpa dilengkapi peralatan yang sepatutnya dan ada pula  nitezen yang menyokog  di atas keberanian mereka mengambil risiko. 

Begitu juga dengan kes kemalangan yang melibatkan basikal dan kereta  tempohari. Ramai yang menyalahkan ibu bapa kepada kanak-kanak yang terlibat kerana membiarkan anak-anak mereka keluar bermain basikal sehingga lewat malam. Manakala satu pihak lagi pula memberi komen yang meletakkan kesalahan ke atas si gadis tersebut. Kononya buat apa  si gadis itu keluar memandu kereta pukul 3 pagi. Namun apa yang pasti, keluarga mangsa telah kehilangan anak kesayangan mereka manakala si gadis pula masih dalam keadaan trauma dan tertekan.

Masalah sosial seperti ini  berlaku di mana-mana, termasuk di luar negara. Malah masalah sosial di sana lebih dasyat lagi. Oleh itu, tindakan membuat komen di laman sosial dengan menyalahkan pihak yang terlibat tidak dapat membantu menyelesaikan apa yang berlaku. Sebaliknya apa yang boleh dilakukan oleh kita ialah sama-sama duduk berbincang dan merangka  strategi tertentu agar kejadian seperti ini tidak berulang kembali di masa akan datang.

Dalam menangani masalah sebegini, kita tidak boleh berharap kepada pihak berkuasa sahaja untuk menangani atau membuat pemantauan. Sebaliknya sebagai ibu bapa, kita juga perlu memainkan peranan dengan melengkapkan anak-anak  dengan nilai-nilai postif supaya mereka tahu membezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Dengan ini mereka sendiri dapat bertidak mengikut rasionalisasi masing-masing bukannya mengikut kata hati atau pengaruh rakan sebaya.

Mengikut kajian psikologi, majoriti kanak-kanak yang melalui tahap umur remaja  akan mengalami situsi 'konflik identiti'. Ini adalah lumrah biasa bagi seorang remaja di mana mereka akan mengalami perubahan sikap dan identiti setelah mereka mencapai akil baligh atau istilah lainnya 'puberty'.  Jika dahulunya mereka seorang yang pendiam, mereka bertukar menjadi agresif dan jika dulunya mereka penakut, kini mereka menjadi seorang yang berani mengambil risiko dan  suka mencuba sesuatu yang baru.

Perubahan ini  terjadi  kerana bahagian otak yang mengawal kewarasan mereka masih belum matang sepenuhnya.  Pada peringkat ini, perasaan ingin tahu atau ingin mencuba sesuatu yang baru adalah lebih kuat mempengaruhi pemikiran mereka berbanding perasaan untuk berfikir apa akibat yang akan dialami pada diri mereka kesan dari tidakan tersebut. Keadaan ini dikenali sebagai 'ego' melebihi 'super ego'.

Oleh itu, ibu bapa perlu lebih banyak meluangkan  masa bercakap, bergaul, berkawan dan bertanyakan masalah mereka dari hati ke hati setiap hari. Dengan ini anak tersebut akan merasakan yang diri mereka masih lagi disayangi dan diberi perhatian walaupun usia mereka sudah memasuki alam remaja. Dan yang lebih penting ialah mereka masih merasakan bahawa mereka masih ada tempat untuk meluahkan perasaan. Dengan  ini ia dapat mengelakkan mereka dari keluar dan mencari rakan sebaya untuk mengisi 'kekosongan' atau berongsi perasaan.

Selain itu, untuk menghindarkan dari masalah sosial ini  juga ibu bapa boleh menggalakkan anak-anak remaja mereka menganggotai mana-mana kelab atau aktiviti-aktiviti yang berfaedah. Antaranya ialah seperti menyertai kelab sukan memanah, memasuki persatuan seni bela diri dan seumpanya. Dengan ini mereka mempunyai lebih masa untuk membuat aktiviti yang berfaedah.

Aktiviti sebegini dapat memenuhi telaga hati dan minda mereka dengan akhlak yang baik hasil dari ajaran guru atau 'coach' yang mengelolakan aktiviti atau kelab tersebut. Lama-kelamaan sifat positif akan melekat di dalam jiwa mereka dan membantu mereka menjadi lebih matang. Dengan ini mereka menjadi semakin waras ketika membuat sesuatu tindakan.

Kedua-dua langkah yang dibincangkan itu juga  bertepatan dengan prinsip pengurusan yang diasaskan oleh Barney (1993). Mengikut beliau, untuk menjadikan sesebuah organisasi itu kuat dan mampu menghadapi persaingan,  pengurus  perlu mencipta satu 'internal strategic factor'  bagi syarikatnya.  Apabila sesebuah syarikat atau organisasi itu mempunyai 'internal strategic factor', syarikat tersebut akan mampu menghadapi apa saja cabaran yang terdapat di dalam pasaran yang mereka sertai itu.

Begitu juga halnya dalam mengurus anak-anak remaja. Untuk memastikan jiwa mereka kuat dan mampu menghadapi cabaran semasa, ibu bapa perlu membina kekuatan dalaman di dalam diri anak-anak tersebut. Dengan ini, mereka akan mampu untuk menghadapi cabaran sosial yang semakin tidak menentu sekarang ini.

2 comments:

Maria Firdz said...

Setuju tu.. Pengajaran buat semua apa yg telah terjadi...

Usry Norie said...

Moga kejadian sama tidak berulang lagi

GST VS SST

Isu  berkenaan kesan cukai SST kepada pengguna nampaknya masih hangat diperkatan. Jika semalam  ada pihak yang melahirkan  kebimbangan a...