Sunday, 26 February 2017

Cabaran sosial di awal tahun 2017

Entri:
Teks: Usry Abdullah
Foto: Google image

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pengunjung blog strategi pemasaran dan pengurusan perniagaan. Sedar tak sedar sudah dua bulan kita berada di tahun baru 2017, tahun yang mengikut kata pakar ekonomi, tahun yang penuh dengan ketidak tentuan. Tahun yang penuh dengan cabaran. Ia dapat dirasai oleh kita semua semenjak permulaan hari pertama kita melangkah ke tahun 2017 lagi.

Dalam sektor ekonomi, kita telah dikejutan  oleh tindakan luar jangka yang dilaksanakan oleh kerajaan,  iaitu menaikkkan harga bahan api petrol dan disel sebanyak dua bulan berturut-turut setelah sekian lama ia berada di paras yang 'mampu dibeli' (reasonalble price). Tindakan ini telah dan sedang memberi kesan kepada golongan pengguna dan sektor perniagaan. Ia telah menyebabkan kos menguruskan perniagaan semakin meningkat dan ia juga menyebabkan kuasa beli pengguna semakin menurun.

Manakala dalam aspek sosial pula, pelbagai kejutan telah berlaku . Belum pun reda dengan kes remaja yang memanjat papan tanda 'IPOH' yang menjadi viral dalam laman sosial, minggu lepas kita dikejutkan pula dengan tragedi kemalangan yang melibatkan sekumpulan kanak-kanak yang sedang bermain basikal pada pukul 3 pagi dilanggar secara tidak sengaja oleh sebuah kereta sehingga mengakibatkan kematian.

Apabila membaca berita-berita tersebut, maka ramailah di kalangan nitizen mula campur tangan dan menyalahkan antara satu sama lain. Misalnya, dalam kes remaja yang memanjat papan tanda 'IPOH'. Ada yang menyalahkan kumplan remaja  terbabit kerana melakukan aksi yang merbahaya tanpa dilengkapi dengan peralatan yang sepatutnya dan ada segelintir yang menyokog keberanian mereka mengambil risiko. 

Begitu juga dengan kes kemalangan yang melibatkan basikal dan kereta  tempohari. Ramai yang menyalahkan ibu bapa kanak-kanakyang terlibat kerana membiarkan anak-anak mereka keluar bermain sehingga lewat malam. Manakala satu pihak lagi memberi komen yang meletakkan kesalahan ke atas si gadis tersebut. Kononya buat apa  si gadis itu keluar memandu kereta pukul 3 pagi. Namun apa yang pasti, keluarga mangsa telah kehilangan anak kesayangan mereka manakala si gadis pula masih dalam keadaan trauma dan tertekan.

Apa yang terjadi  dalam kedua-dua kejadian itu tidak boleh diulang kembali walaupun kita saling menyalahkan antara satu sama lain. Sebaliknya apa yang boleh dilakukan oleh kita ialah sama-sama duduk berbincang dan merangka satu strategi agar kejadian seperti ini tidak berulang kembali di masa akan datang. 
Masalah seperti ini tidak saja berlaku di dalam negara kita. Di luar negara juga terjadi masalah sosial sedemikian. Malah lebih dasyat lagi. Oleh itu, tindakan menyalahkan pihak yang terlibat tidak dapat membantu menyelesaikan masalah. 

Dalam kes ini, kita tidak boleh mengharapkan pihak berkuasa semata-mata untuk membuat pemantauan dan menguatkuasakan undang-undang tertentu agar kejadian seperti ini tidak lagi berulang. Sebaliknya sebagai ibu bapa, kita juga perlu memainkan peranan dengan melengkapkan anak-anak  dengan nilai-nilai postif supaya mereka tahu untuk membezakan mana yang baik dan mana yang buruk. Dengan ini mereka sendiri dapat bertidak mengikut rasionalisasi masing-masing bukannya mengikut kata hati atau pengaruh rakan sebaya.

Mengikut kajian dalam bidang psikologi, majoriti kanak-kanak yang melalui tahap umur remaja  akan mengalami situsi 'konflik identiti'.Pada peringkat pertengahan remaja, sifat mereka akan berubah. Jika dahulunya mereka pendiam, kini mereka menjadi agresif dan jika dulunya mereka penakut, kini mereka menjadi seorang yang berani mengambil risiko dan  mencuba sesuatu yang baru. Sebab mengapa terjadinya perubahan ini ialah  kerana bahagian otak yang mengawal kewarasan mereka masih belum matang sepenuhnya. Perasaan ingin tahu dan mencuba lebih kuat berbanding perasaan untuk memikirkan sebab dan akibat dari perbuatan yang dilakukan. Pada ketika ini ahli psikologi mentafsirkan keadaan ini sebagai 'ego' melebihi 'super ego'.

Oleh itu, ibu bapa perlu lebih banyak meluangkan  masa untuk bercakap, bergaul, berkawan dan bertanyakan masalah mereka dari hati ke hati. Dengan ini anak tersebut akan merasakan yang diri mereka masih lagi disayangi dan diberi perhatian. Dan yang lebih penting ialah mereka masih merasakan bahawa mereka masih mempunyai tempat untuk meluahkan perasaan. Tindakan  ini akan mengelakkan mereka keluar dan mencari rakan sebaya untuk mengisi 'kekosongan' atau berongsi perasaan.

Di samping itu, ibu bapa juga disarankan suapaya menggalakkan anak remaja ini menganggotai kelab atau menyertai aktiviti-aktiviti yang berfaedah untuk mengisi masa lapang mereka. Antaranya ialah seperti menggalakkan mereka menyertai kelab sukan memanah, memasuki persatuan seni bela diri dan seumpanya. Dengan ini mereka mempunyai lebih masa untuk membuat aktiviti yang berfaedah di samping dapat memenuhi telaga hati dan minda mereka dengan akhlak yang baik hasil dari penerapan guru atau 'coach' yang mengelolakan aktiviti dan kelab tersebut. Lama-kelamaan sifat-sifat positif ini akan melekat di dalam jiwa mereka dan membantu mereka menjadi lebih matang dan waras dalam membuat sesuatu tindakan.

Kedua-dua langkah yang dibincangkan di atas adalah bertepatan dengan prinsip pengurusan yang diasaskan oleh Barney (1993). Mengikut beliau, untuk menjadikan sesebuah organisasi itu kuat, seseorang pengurus itu perlu mencipta satu 'internal strategic factor'  bagi syarikatnya. Begitu juga anak-anak remaja. Untuk memastikan mereka mampu menghadapi cabaran semasa, ibu bapa perlu membina satu kekuatan dalaman terhadap anak-anak tersebut. Dengan ini, mereka akan mampu untuk menghadapi cabaran sosial yang semakin tidak menentu ini.

Sekian untuk kali ini1 comment:

  1. Setuju tu.. Pengajaran buat semua apa yg telah terjadi...

    ReplyDelete

Jangkaan Ekonomi Negara untuk Suku Kedua 2017 dan Kesan Kepada Peniaga kecil.

Malaysia mencatatkan pertumbuhan ekonomi sebanyak 5.6% pada suku pertama tahun ini dan melebihi jangkaan awal kerajaan iaitu 4.8%. ...