Wednesday, 5 April 2017

Bursa Malaysia kembali meriah tapi selamatkah untuk anda memasukinya sekarang?Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kali ini kita keluar sedikit dari tajuk yang biasa kita bincang. Kali ini saya terpanggil untuk mengupas berkenaan Prestasi Bursa Malaysia untuk memeberi sedikit gambaran dan panduan kepada pelabor atau mereka yang baru saja berjinak dalam dunia pelaburan saham.

"Akhirnya pelabur asing kembali semula melabur di Malaysia!", begitulah lebih kurang tajuk yang saya baca dalam satu artikel yang ditulis dalam akhbar The Star  yang dibaca semalam

Menurut pengarang yang menulis artikel tersebut , pelabur asing dilaporkan kembali aktif semula membeli saham-saham yang 'terlebih jual'  di Bursa Malaysia  sejak kebelakangan ini. Menurut pengarang artikel itu lagi pada 3 April 2017 yang lalu, sebanyak  RM180 juta  saham telah dibeli oleh dana asing. Satu angka yang boleh dikatakan besar untuk menyokong pendapat beliau.


Di samping itu, Indeks Bursa Malaysia juga  menunjukkan peningkatannya pada setiap minggu. Dalam tempoh tiga ini bulan saja ( Januari sehingga Mac 2017), indeks Bursa Malaysia telah meningkat sebanyak 6% berbanding pada penghujung Desember 2016 yang lalu. Pada  ia cuma mampu berada di paras 1,650 mata tetapi kini ia  sudah mencecah paras paras 1,745 mata. Paras trertinggi yang mampu dicapai dalam tempoh 18 bulan.


Prestasi yang ditunjukkan oleh Bursa Malaysia ini seakan memberi satu  peluang yang mengujakan dan mungkin tidak mampu untuk dilepaskan begitu saja oleh pelabur-pelabur ‘otai’ yang  telah sekian  lama tidak aktif  dan hanya menjadi pemerhati  sahaja sepanjang tempoh dua tahun yang lalu. 

Begitu juga kepada  mereka yang baru ingin belajar dalam dunia pelaburan  saham. Mungkin sudah tiba masanya untuk mereka mempraktiskan ilmu ‘membuat duit’ yang dipelajari dari kelas pelaburan yang mereka sertai  beberapa bulan lalu.

Tapi nanti dulu!

Sebelum anda membuat keputusan untuk memasuki pasaran saham, mungkin beberapa faktor yang bakal disentuh nanti dapat memberi anda sedikit petunjuk  sama ada anda sudah boleh memasuki pasaran atau pun tidak. Faktor-faktor yang perlu diberi perhatian ialah;


1.       Penyertaan pelabur
Jumlah penyertaan pelabur yang memasuki pasaran adalah penting sama ada pasaran itu adalah saham ataupun pasaran matawang. Apabila penyertaan pelabur bertambah, ia akan menyebabkan pasaran  menjadi rancak dengan aktiviti jual beli dan seterusnya menggerakkan harga saham atau matawang, sama ada turun ataupun naik.
 
Dari sorotan kajian dan maklumat yang diperolehi dari syarikat Etica Insuran dan Takaful Bhd, prestasi pasaran tempatan sememangnya ada menunjukkan aliran yang positif semenjak bulan Februari yang lalu dan sekiranya  prestasi ini berterusan, mereka menjangkakan  indeks Bursa Malaysia boleh mencecah sehingga 1,800 mata.  
Namun terdapat satu faktor yang membuat mereka sedikit ‘spetical’ untuk menentukan sama ada prestasi ini berkekalan atau sebaliknya, iaitu apabila melihat dari jumlah penyertaan pelabur dalam pasaran. Menurut mereka, memang adanya berlaku kenaikan dalam indeks pasaran sebagaimana yang dilaporkan oleh kebanyakan akhbar dan televisyen dan jika diperhatikan,  kaunter yang diniagakan juga ada menunjukkan peningkatan harga, di mana dari 925 kaunter yang tersenarai di Bursa malaysia, lebih 78% kaunter telah mencatat kenaikan hampir dua kali ganda.  

Cuma yang menjadi persoalan setakat ini ialah adakah benar pelabur asing ini sudah memasuki pasaran sebagaimana yang dilaporkan itu atau peningkatan indeks Bursa Malaysia ini hanya disebabkan oleh penyertaan dan sokongan dari dana tempatan sahaja? Sekiranya pasaran hanya dimonopoli oleh dana tempatan sahaja, aliran positif ini tidak mungkin mampu untuk bertahan lama dan ia juga boleh juga dianggap sebagai satu perangkap untuk untuk memancing  pelabur runcit yang  berada di luar pasaran supaya kembali memasuki pasaran. 
Begitu juga maklumat yang diperolehi dari kajian yang dilakukan  oleh pihak MIDF research. Menurut penganalisis ini,  volume urusniaga harian di Bursa Malaysia masih lagi rendah dan ianya tidak sepadan dengan nilai kenaikan indeks yang dialami oleh pasaran

Jumlah urusniaga atau 'volume' harian hanya sekitar 2 billion saham sahaja  setiap hari dan nilai ini boleh dikatakan rendah jika dibandingkan dengan nilai kenaikan indeks yang dialami oleh Bursa Malaysia. Di samping itu terdapat juga terdapat juga kaunter  yang langsung tidak diniagakan untuk sepanjang hari. 

Ini menunjukkan bahawa hanya saham-saham terpilih sahaja yang diniagakan atau berlaku urusan jual beli. Dari pemerhatian ini boleh dikatakan bahawa kenaikan harga untuk kaunter- kaunter saham berlaku secara tidak menyeluruh sbagaimana yag sepatutnya berlaku ketika market sedang rancak atau 'bull market'. 

Jadi, berdasarkan kepada indikator  ini, ramai penganalisis yang masih menaruh perasaan curiga terhadap kecairan pasaran saham tempatan walaupun  pergerakan pasaran kelihatan amat menggalakkan.


2.       Kedudukan nilai Ringgit yang masih lemah
Faktor seterusnya yang perlu diberi perhatiansebelum anda membuat keputusan sama ada ingin memasuki pasaran atau pun tidak  ialah berkenaan kadar pertukaran Ringgit Malaysia berbanding US Dollar. 

Buat masa ini, nilai ringgit kita masih lagi  berada di paras yang terendah jika dibandingkan dengan prestasi Ringgit tahun 2016 yang lalu.  Jika pada tahun 2016, nilai Ringgit berada pada paras RM4.00 atau RM4.20 untuk USD1, namun setakat 4 April 2017, nilai Ringgit ini hanya mampu bergerak di antara RM4.26- RM4.28  untuk USD1. 
Oleh itu, jika dilihat pada keseimbangan kadar tukaran matawang ini, kita boleh andaikan bahawa dana asing 'mungkin' tidak memasuki pasaran dan bersalahan dengan apa yang dilaporkan. Ini adaah  kerana sekiranya pelabur asing mula memasuki pasaran malaysia, mereka pastinya akan menukarkan wang mereka terlebih dahulu ke dalam Ringgit Malaysia sebelum melabur di pasaran saham tempatan. Dengan ini ia seterusnya akan  menyebabkan nilai ringgit meningkat disebabkan permintaan Ringgit meningkat. Namun iapa yang dialami sekarang ini tidak berlaku. Nila ringgit tidak meningkat sebagaimana yang sepatutnya berlaku jika pelabor asing memasuki pasaran secara beramai-ramai. Apa yang diperhatikan sekarang ialah, indeks pasaran saham  temapatan saja yang menunjukkan aliran  positif atau berlakunya peningkatan sedangkan  nilai ringgit masih lagi mengalami penurunan secara berterusan.


3.       ‘Buy on January and sell in May’
Satu lagi indikator yang mungkin perlu diberi perhatian kepada anda yang bercadang untuk memasuki pasaran pada ketika ini ialah satu perumpamaan yang berbunyi, “Sell on May and go away’’ ataupun satu lagi istilah, ‘buy on January and sell on May’.

Kepada mereka yang sudah lama aktif dalam dunia pelaburan saham, pasti merela sudah biasa dengan perumpamaan atau konsep ini.  Keadaan biasa berlaku setiap tahun di semua pasaran saham dunia termasuk pasaran saham Malaysia. Kebiasaannya, pada Bulan Januari  pasaran saham akan naik sehingga penghujung Mac atau April. Apabila tiba bulan May, pasaran akan merudum kembali sehinggalah bulan September dan pertengahan Oktober.

Fenomenna ini terjadi disebabkan oleh aktiviti jualan secara besar-besaran yang dilakukan oleh pengurus dana semasa tempoh pengeluaran pernyata kewangan akhir tahun yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat yang tersenarai daam Bursa Malaysia yang biasanya berlaku pada setiap hujung bulan Disember. 

Selepas berlakunya jualan secara besar-besaran pada setiap akhir bulan Desember, kebanyakan pengurus dana  kemudiannya akan membeli semula saham-saham yang murah atauyang terlebih jual pada awal tahun baru atau pada bulan Januari tahun berikutnya.   

Aktiviti membeli saham murah dan yang terlebih jual ini biasanya akan berterusan sehingga tibanya tarikh untuk pihak syarikat mengeluarkan laporan kewangan bagi  suku pertama yang biasanya akan berlaku pada penghujung bulan Mac atau  April. Apabila pemegang dana ini mendapati ilai keuntungan saham sudah mencapai tahap tertentu, mereka kemudiannya akan  menjual semula saham-saham yang dibeli sepanjang bulan Januari lalu  untuk  mendapatkan tunai. Kebiasaannya aktiviti jualan secara besar-besaran  ini  dilakukan pada bulan Mei.
Walaupun kadang-kadang fenomenna ini tidak berlaku, tetapi kemungkinan besar untuk fenomenna ini berlaku adalah tinggi pada setiap tahun. Oleh itu anda perlu juga memberi perhatian akan fenomenna ini semasa anda membuat keputusan sama ada ingin.

Sebagai penutup, pasaran saham negara kita dikatakan sudah menunjukkan perkembangan positif setelah dua tahun ia mencatatkan prestasi muram sehingga pernah dilabel sebagai pasaran saham terburuk prestasinya di Asia pada tahun 2016. 

Namun keadaan nampaknya sedikit berubah pada tahun 2017 ini. Walaupun begitu, masih ramai pelabur yang masih tertanya-tanya adakah prestasi Bursa Malaysia benar-benar sudah pulih dan selamat untuk dimasuki  atau ianya hanya sebagai satu perangkap untuk menarik mereka kembali semula melabur.  Dengan mengkaji tiga faktor yang dibincangkan tadi, ia akan dapat memberi anda sedikit idea untuk membuat keputusan dengan lebih tepat sama ada ianya selamat atau tidak untuk anda memasuki pasaran. 

Sekian untuk kali ini.

No comments:

Jangan Membandingkan apa yang kita ada dengan apa yang orang lain miliki.. Hati akan rasa tenang dan bersyukur

Sesetengah dari kita suka merungut dan bertanya kenapa kita tidak dapat seperti apa yang kawan atau rakan kita dapat sedangkan kita de...