Sunday, 25 March 2018

Persekitaran Umum sesebuah perniagaan

Bertemu kembali kita dalam perbincangan berkenaan persekitaran perniagaan. Sebelum ini kita telah mengetahui bahawa terdapat dua persekitaran perniagaan yang perlu diketahui oleh setiap peniaga atau usahawan. Persekitaran tersebut ialah persekitaran umum dan persekitaran khusus.

Dalam entri kali ini, kita akan bincangkan apa itu persekitaran umum untuk memberi kefahaman kepada anda tentang perkara ini.


Persekitaran umum ialah semua kejadian di luar organisasi atau perniagaan anda yang berpotensi untuk mempengaruhi dan memberi kesan kepada kestabilan perniagaan yang sedang anda usahakan.  Persekitaran luaran ini  selalu berubah-ubah mengikut peredaran masa dan suasana.


Dalam persekitaran umum ini terdapat lima komponen utama yang akan memberi kesan kepada perniagaan anda iaitu keadaan ekonomi semasa, kestabilan politik, perundangan, perkembangan teknologi dan yang akhir sekali sosio budaya.
Sebarang perubahan yang berlaku kepada salah satu dari komponen ini akan memberi kesan kepada perniagaan anda. 

Contohnya, sebagaimana kes yang dialami oleh syarikat pengeluar minyak terbesar negara, Pertonas sepanjang tahun 2016 dan 2017 yang lalu.  Kita semua tahu bahawa keuntungan yang diperolehi oleh syarikat ini banyak bergantung kepada keadaan ekonomi negara. 

Pada tahun 2017, keadaan ekonomi negara sedikit suram. Permintaan ke atas kereta persendirian juga mula perlahan.  Dengan ini permintaan terhadap petrol juga mula terjejas. Situasi ini telah memberi kesan kepada hasil jualan petrol yang dikeluarkan oleh syarikat Petronas ini.

Situasi ini diburukkan lagi dengan kejatuhan harga minyak mentah dunia sepanjang tahun 2016 sehingga 2017 yang lalu.  Kejatuhan harga minyak mentah dunia ini juga telah memberi kesan kepada keuntungan yang  diperolehi oleh syarikat ini.
Kita andaikan syarikat Petronas mengeluarkan 1 juta tong sebulan.  

Sewaktu  harga minyak mentah dunia berada di paras USD80 setong.  Pendapatan yang diperolehi oleh Pertonas ialah sebanyak USD80 juta. Tetapi apa jadi  sewaktu  harga minyak mentah dunia jatuh ke paras USD50 setong pada pertengahan 2017 yang lalu?
Jawapannya ialah, pendapatan yang diperolehi oleh syarikat ini telah merosot kepada USD50 juta sebulan berbanding USD80 juta sebelum ini. Pendapatan Petronas ini telah susut sebanyak USD30 juta.

Inilah adalah contoh yang menunjukkan bagaimana persekitaran umum (faktor ekonomi) memberi kesan kepada sesebuah perniagaan. Begitu juga dengan faktor lain seperti factor politik, sosial, teknologi dan dasar kerajaan.  Faktor-faktor ini juga boleh memberi kesan kepada perniagaan anda.

2 comments:

Mas FVOME said...

Belajar ekonomi pula kita..hehe..

usry said...

Terima kasih. InsyaAllah kita sambung lagi di lain entri.

Jangan Membandingkan apa yang kita ada dengan apa yang orang lain miliki.. Hati akan rasa tenang dan bersyukur

Sesetengah dari kita suka merungut dan bertanya kenapa kita tidak dapat seperti apa yang kawan atau rakan kita dapat sedangkan kita de...