Saturday, 14 November 2015

Pengenalan kepada strategi (bahagian 4)

Entri: 5
Teks: Usry Abdullah

Dari perbincangan kita pada siri yang lalu, kita telah ketahui bahawa setelah dunia menjadi semakin maju, peperangan bukan lagi menjadi satu cara untuk sesebuah kerajaan itu menunjukkan kekuatan mereka atau sebagai  cara mudah untuk menguasi sebuah kerajaan lain. Sebaliknya ia telah berubah  dari peperangan kepada perdagangan. Sesebuah negara itu akan dikira kuat dan hebat jika produk atau perkhidmatan yang dikeluarkan oleh mereka diterima dan diguna oleh kebanyakan penduduk dari negara lain. 

Semakin banyak negara dalam dunia ini menerima dan mengiktiraf  produk mereka, semakin kuat sesebuah negara itu di mata dunia. Jepun,misalnya telah muncul sebagai salah satu negara perdagangan terkemuka dunia dengan jenama Honda dan Toyota, manakala Korea pula dengan jenama Hyundai dan Jerman dengan jenama BMW. Masing-masing akan bersaing untuk menjadi yang terbaik atau terkuat  melalui produk atau perkhidmatan. Bukan lagi melalui penjajahan secara peperangan.
 
Di samping menjaga reputasi dan produk, syarikat-syarikat dari negara tersebut juga  mempunyai strategi yang tersendiri untuk bersaing di antara satu sama lain. Sebagaimana penggunaan strategi dalam peperangan, penggunaan strategi dalam perniagaan juga masih melibatkan peperangan. Tetapi kali ini ia bukan lagi peperangan melibatkan tentera tetapi ‘peperangan di antara akal dengan akal’ di antara seorang pengurus dengan pengurus perniagaan yang lain.

Cuma yang membezakan penggunaan strategi semasa peperangan berbanding penggunaan strategi dalam perniagaan ialah - strategi peperangan lebih mengutamakan cara  bagaimana untuk menghancurkan musuh. Sebaliknya penggunaan strategi dalam perniagaan pula adalah lebih kepada bagaimana seseorang pengurus itu mencari jalan bagaimana beliau boleh mengelakkan syarikatnya dari bersaing secara berdepan dengan pihak musuh (pesaing). Ini adalah kerana dengan bersaing secara berdepan dengan pihak musuh (pesaing), ia akan mengakibatkan  kerugian yang besar terutamanya jika syarikat kita hanya mempunyai sumber yang terhad berbanding syarikat pesaing. Banyak modal terpaksa dihabiskan untuk bersaing. Ini boleh mengurangkan keuntungan jika diteruskan untuk jangka panjang. Malah jika tersilap langkah, perniagaan yang diusahakan itu terpaksa ditutup kerana banyak modal digunakan untuk tujuan persaingan.
 
Untuk merangka strategi bagi mencapai objektif tersebut,  ahli akademik telah mengkaji  keberkesanan strategi yang digunakan oleh general-genaral terkenal seperti Sun Tzu, Xenophon, Clausewitz dan Moltke  semasa  peparangan dulu-dulu untuk diadaptasikan ke dunia perniagaan bagi membantu syarikat-syarikat ini bersaing. Proses mengkaji, mengubah, mengurus dan melaksanakan strategi ini diamakan pengurusan strategi (Strategic Management). Di sinilah lahirnya pakar-pakar startegi terkenal seperti Peter Drucer, Wren, Chandler, Ansoff dan Andrew yang telah banyak menyumbang idea dan konsep berkenaan strategi untuk diguna pakai oleh sesebuah syarikat untuk bersaing dan meluaskan  pasaran.
No comments:

HARGA KERETA DAH TURUN, BOLEH LA BUAT HUTANG LAGI.

"Abang, awak tukar je la kereta awak tu. Dah lebih 10 tahun dah awak pakai kereta tu." Tiba-tiba mem besar bersuara. "Aa..Ah....