Penjagaan kesihatan adalah salah satu aspek penting dalam
kehidupan kita seharian. Ini adalah kerana apabila tubuh kita sihat,
segala tugas dapat dilaksanakan dengan sempurna. Di samping itu, amal ibadat
juga dapat dilaksanakan tanpa gangguan.
Misalnya sewaktu melaksanakan ibadat solat, jika kita memiliki
tubuh yang sihat, ia membolehkan kita melaksanakan solat yang dituntut itu dengan lebih
sempurna. Begitu juga dengan ibadah lain seperti puasa dan haji. Juga memerlukan kita sihat
untuk membolehkan kita berpuasa sepanjang hari. Demikian juga dengan ibadah haji. Hanya mereka yang mempunyai fizikal yang sihat dan bertenaga sahaja mampu menyempurnakan rukun haji.
Terdapat mutiara kata daripada ulama iaitu: “Akal sihat
bermula dari tubuh badan yang sihat’’. Dan
untuk mendapat tubuh yang sihat, ia berkait rapat dengan punca dan amalan pemakanan
seseorang. Lantaran itulah Islam amat
menitik beratkan soal pemakanan ini semenjak anak itu di peringkat bayi lagi. Bayi tersebut perlu diberi makanan yang lengkap dan baik untuk membantu tumbesarannya.
Namun begitu, sejak akhir-akhir ini, corak pemakanan kita
telah banyak berubah disebabkan oleh perubahan trend. Ramai yang tidak sempat memantau pengambilan makanan mereka setiap hari. Ini ditambah pula dengan kewujudan
kafe dan restoran makanan segera yang
beroperasi 24 jam.
Tanpa sedar pengambilan makanan yang tidak teratur dan trend mengambil makanan segera ini telah menjadi ‘racun’ kepada kesihatan kita.
Jadi tidak hairanlah rekod menunjukkan Malaysia mencatatkan
jumlah penghidap kencing manis atau diabetes yang tertinggi di Asia dan
antara yang tertinggi di dunia (The Star, Oktober 2018).
Kesannya, kerajaan menerusi Kementerian Kesihatan terpaksa menanggung kos yang tinggi pada setiap tahun semata-mata untuk menyediakan perkhidmatan penjagaan dan perawatan kepada pesakit yang mengalami penyakit disebabkan oleh tabiat ini sedangkan sebahagian wang itu boleh dijimat untuk menampung perbelanjaan pembangunan yang lain (Berita Harian, Oktober 2018).
Kesannya, kerajaan menerusi Kementerian Kesihatan terpaksa menanggung kos yang tinggi pada setiap tahun semata-mata untuk menyediakan perkhidmatan penjagaan dan perawatan kepada pesakit yang mengalami penyakit disebabkan oleh tabiat ini sedangkan sebahagian wang itu boleh dijimat untuk menampung perbelanjaan pembangunan yang lain (Berita Harian, Oktober 2018).
Oleh itu, cogan kata cegah sebelum parah wajar menjadi
pegangan dalam usaha membina generasi yang sihat, sesuai dengan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Al Bukhari yang bermaksud,” Sesungguhnya,
kamu mempunyai tanggungjawab untuk menunaikan hak terhadap tubuh badan kamu’’.
Lantaran itu, timbul satu kesedaran di kalangan segelintir masyarakat kita tentang pentingnya penjagaan pemakanan dan salah satu daripada ikhtiarnya ialah dengan mengamalkan pengambilan makanan yang ada disebut di dalam Al Quran dan Al hadis.
Lantaran itu, timbul satu kesedaran di kalangan segelintir masyarakat kita tentang pentingnya penjagaan pemakanan dan salah satu daripada ikhtiarnya ialah dengan mengamalkan pengambilan makanan yang ada disebut di dalam Al Quran dan Al hadis.
Makanan yang disebut di dalam AlQuran dan Hadis ini lebih dikenali sebagai ‘makanan sunnah’ dan ia telah
menjadi pilihan di kalangan kita pada hari ini kerana ia mempunyai pelbagai
khasiat dan manafaat. Tambahan pula kebanyakan makanan itu menjadi
kegemaran Rasulullah S.A.W.
Salah satu daripada makanan sunnah tersebut ialah buah kurma atau
lebih dikenali sebagai tamar. Buah ini merupakan hasil dari pokok dari kumpulan
palma dan ia amat popular di kalangan umat islam setiap kali tibanya bulan Ramadhan. Namun
sejak akhir-akhir ini amalan pengambilan buah tamar ini mula diamalkan dalam kehidupan seharian
masyarakat kita disebabkan oleh pelbagai khasiat yang terkandung di dalamnya.
Di dalam AlQuran, buah kurma atau tamar ini dinyatakan
dengan jelas dalam surah Maryam ayat 29 di mana Allah SWT telah berfirman
kepada Maryam yang sedang penat dan
lemas semasa proses bersalin supaya mengoncangkan pohon kurma dan memakan
buahnya yang gugur supaya beliau mendapat kembali tenaga yang hilang. Berdasarkan
kepada ayat inilah, wanita mengandung atau mereka yang mengalami masalah kurang
nutrient disarankan supaya mengamalkan pengambilan buah kurma dalam kehidupan seharian.
Kajian saintifik juga telah membuktikan bahawa buah kurma
ini mengandungi banyak nutrient yang amat diperlukan oleh badan. Antara
kandungan nutrient yang terkandung dalam buah kurma ini ialah Vitamin A,
B1,B2,B7, Asid folik, kalsium, zat besi, dan magnesium. Lantaran itulah
Rasulullah mengangkat darjat yang tinggi terhadap buah ini (Zahan,2014 dan
Rafaie et.al 2016). Di samping vitamin dan mineral, kurma juga mengandungi
protein dan serat. Dengan ini,
pengambilan kurma atau ekstrak kurma dapat membantu mencegah sembelit, lemah
otot, sengal badan.
Kurma juga mempunyai karbohidrat dan glukos yang tinggi
(Tarmizi,2014). Lantaran itulah Rasulullah menyarankan supaya mengambil kurma
sewaktu berbuka puasa. Ini adalah kerana glukos yang terdapat dalam buah kurma
ini adalah berbentuk glukose ringkas yang mudah diserap oleh badan. Oleh itu
kita akan mendapat tenaga dengan cepat selepas berjam-jam kita menjalani ibadah
puasa.
Mengikut Siti Aishah et al (2012) dan Rafaie et al (2016), amalan
pengambilan kurma pada setiap hari juga membantu menangani stress atau tekanan
emosi kerana ia membantu mengatur penghasilan endofrin dengan kadar yang
diperlukan oleh badan. Lantaran itu, ia membantu melindungi system saraf
manusia terutamanya yang berkait rapat dengan emosi. Manakala untuk golongan
pelajar pula, amalan pengambilan kurma membantu meningkatkan kecergasan otak,
menguatkan ingatan dan membantu proses pertumbuhan. Akhir sekali, kurma juga membantu meningkatkan
selera makan dan meninggikan tenaga seksual sama ada di kalangan lelaki mahu
pun wanita (Kamarulzaman, 2015).
Kesimpulannya, buah kurma ini amat baik untuk kesihatan dan
ia sepatutnya menjadi sebahagian daripada pemakanan harian kita. Kepada mereka
yang tidak gemar atau tidak suka akan buah ini, pelbagai alternatif telah dilakukan oleh
pengkaji dan pakar pemakanan supaya mereka juga mendapatkan khasiat dari buah ini. Antaranya
ialah dengan mengekstrak zat dan vitamin dari buah ini dan dijadikan pil atau tablet. Di samping itu ada juga yang menggunakan buah ini dan dibuat dalam bentuk jus. Dengan adanya dua alternatif ini, semoga tidak ada lagi alasan untuk mereka tidak mahu mengambil buah yang disyorkan
oleh Rasulullah ini.
No comments:
Post a Comment