Friday, 1 May 2020

Faedah Moratorium akan dinaikkan?

Assalamalaikum..


Pening kepala dengan pengumuman Bank Negara ke tu?

Ala... Relax la... Hari ni Sabtu, bank tutup. Isnin depan ada la tu sms atau email dari pihak bank bagitahu pasal syarat baru untuk sambung moratorium ni. Jangan risau. Semuanya akan baik-baik saja😁😁

Apa? Risau takut kena bayar extra?
Kena bayar extra tu biasa la bang. 6 bulan adalah satu tempoh masa yang lama. Kalau kita simpan duit penangguhan tu dalam simpanan tetap, dah berapa agaknya kita dapat dividen. Begitu juga jika kita guna duit tu untuk beli saham.. 

So.. Takkan kita saja nak untung. Bank pun nak cari untung jugaa. Dah la deme bagi kita 'deffered' loan selama 6 bulan sedangkan dalam masa yang sama mereka tak dapat apa-apa keuntungan. Mana boleh gitu... Ini tidak ADIL..!  So, bank pun nak juga 'passive income' sepanjang tempoh menunggu tu. So mereka kena la cari jalan bagaimana nak 'buat duit' dalam temoh 6 bulan tu dan cara paling mudah ialah dengan naikkan interest.

Tapi bila interest 'up', secara otomatiknya kita pun kena la bayar extra bila tamat tempoh moratorium nanti hehe...😙😙

Kalau kita tak bayar extra, mana bank nak cekau duit untuk bayar gaji staff dia orang. Tu belum kira duit komisyen untuk bayar kaki pukul yang kerja tarik kereta 4-5 bulan tak bayar. Tu semua pakai duit tu. Bukannya main bagi arahan guna air liur saja. kalau setakat bagi arahan guna air liur, tak jalan la kerja.

Lagi satu, untuk pengetahuan semua, bank ni pun sebenarnya  2x5 macam Along juga. Cuma Bank berdaftar dengan Bank Negara Malaysia (BNM) dan tertakluk dengan syarat-syarat BNM. Manakala Along pula bergerak secara haram. Tapi konsep mereka tetap sama. Sama-sama nak cari jalan bagaimana nak buat DUIT.

So pusing kot mana pun, mereka akan cari jalan bagaimana nak korek duit dari poket kita dan masuk ke dalam tabung mereka. Kalau kita berpegang dengan prinsip ni, kita akan berlapang dada dan tak akan rasa tertipu dengan pengumuman Bank Negara beberapa hari lepas.

So.. Apa kita nak buat?

Kita tunggu je sms atau email dari pihak bank minggu depan (Isnin depan- 4/5/2020) dan kalau deme minta kita isi borang, kita isi la borang. Itu jika kita pilih untuk teruskan moratorium dengan syarat-syarat baru.

Kalau kita rasa tak nak dan tak setuju dengan syarat baru tu, bermula bulan ni kita 'continue' bayar loan macam biasa. Abis citer.

Benda simple.. Tak payah nak sakit hati dan sakit kepala. Tak perlu nak kata BNM 'U' turn atau Kementerian Kewangan tak cekap dan bermacam-macam komen lagi.

Okey.. Itu saja dari Abam.. 
Senyum Sokmo deh.. 

No comments:

HARGA KERETA DAH TURUN, BOLEH LA BUAT HUTANG LAGI.

"Abang, awak tukar je la kereta awak tu. Dah lebih 10 tahun dah awak pakai kereta tu." Tiba-tiba mem besar bersuara. "Aa..Ah....