Saturday, 16 October 2021

Peria untuk meningkatkan imuniti

 


Peria adalah antara buah yang pahit rasanya. Terdapat dua jenis peria yang kita boleh temui di negara kita ini iaitu peria panjang yang berwarna hijau muda dan satu lagi peria yang bulat dan mengerutu yang dikenali sebagai peria katak.

Ramai orang tak suka memakan sayur atau buah peria ini kerana ianya pahit. Namun begitu sayur atau buah ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat.

Dalam 100 gram peria mengandungi 19g kalori, 25 mg momordica charantia (agen yang bertindak sebagai anti diabetik), 0.95 g protein, 0.22 g lemak, 3.35 g karbohidrat, 0.79 mg karotena, 0.69 mg tiamin, 0.04 mg riboflavin, dan 0.32 mg niasin.
Di samping itu dalam 100g peria juga kita boleh menikmati kandungan kalsium18.2 mg, zat besi 0.63 mg zat besi (Iron),29.3 mg phospate dan 260.5 mg potasium.

Di China, pakar perubatan tradisional telah menggunakan buah peria sebagai salah satu alternatif dalam rawatan penyakit diabetes iaitu dengan menjadikan buah peria ini sebagai jus minuman. Di samping itu mereka juga menggunakan peria ini sebagai rawatan alternatif kepada masalah athma dan haid yang tidak menentu.

Selain dari itu, ramai yang tidak menyedari bahawa kandungan vitamin C dari peria ini adalah yang paling tinggi. Di mana kandungannya adalah 7 kali ganda berbanding vitamin C yang terdapat dalam tomato dan 14 kali ganda berbanding timun.

Sebagaimana yang kita tahu Vitamin C ini membantu meningkatkan kekebalan tubuh dengan cara merangsang penghasilan sel darah putih yang disebut limfosit dan fagosit. Kedua-dua agen ini berfungsi untuk melawan jangkitan bakteria yang cuba memasuki tubuh kita.

Limposit ini bertugas seakan seorang anggota polis atau Imigresen. Dia akan menangkap bakteria yang cuba memasuki badan kita. kemudian bakteria ini akan diserahkan kepada Fagosit untuk membunuhnya.

Inila antara khasiat peria yang abam boleh bagi tahu. Walaupun sayur atau buah ini rasanya pahit namun banyak khasiat yang boleh kita perolehi daripadanya.

Jadi, jangan pandang rendah kepada sayur atau buah ini. Jika tak suka dibuat sayur atau ulam mungkin boleh dijadikan jus dan diminum. Tambahan pula kita sekarang sedang masuk ke fasa ENDEMIK. Kita kena kuatkan imuniti agar tidak mudah dijangkiti virus yang ditakuti ramai ini.
InsyaAllah...

No comments:

Antara Bawang dan Membawang

Istilah ‘Mak cik Bawang’ menjadi trending empat, lima tahun lepas dan ia semakin ‘ advance ’ dari masa ke semasa, seiring dengan kemajuan ...